ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα επιδότησης 10.000 ανέργων που θέλουν να ανοίξουν επιχείρηση

 

 

Τον σχεδιασμό και την προετοιμασία δύο νέων προγραμμάτων, που βρίσκονται στο τελικό στάδιο, πριν από την έναρξή τους, ανακοίνωσε η διοικήτρια του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) Μαρία Καραμεσίνη, με τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

«Προώθηση στην αυτοαπασχόληση, μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών 10.000 ανέργων, ηλικίας 18 έως 66 ετών»

 

Η νέα δράση αφορά την οικονομική ενίσχυση ανέργων 18 – 66 ετών για τη δημιουργία δική τους επιχείρησης.

 

Ποσό επιχορήγησης:

 

  • 12.000 ευρώ σε μεμονωμένους επιχειρηματίες ή μέλη εταιρειών με ποσοστό πάνω από 51% ο καθένας στο εταιρικό κεφάλαιο.

 

  • Σε περίπτωση που δύο άνεργοι επιθυμούν να συγκροτήσουν από κοινού επιχείρηση και βάζουν 50% ο καθένας τους στο εταιρικό κεφάλαιο, τότε δίνονται από 9.000 ευρώ σε καθέναν από αυτούς, συνολικά 18.000 ευρώ.

 

  • Τέλος, σε περίπτωση που τρεις άνεργοι αποφασίσουν από κοινού να συστήσουν επιχείρηση, βάζοντας ο καθένας το ένα τρίτο του εταιρικού κεφαλαίου, τότε χορηγείται σε καθέναν τους 8.000 ευρώ, δηλαδή συνολικά 24.000 ευρώ.

 

 

Συμβουλευτική καθοδήγηση: προαιρετική υποστήριξη από συμβούλους του ΟΑΕΔ, ώστε αυτοί που θα στηριχθούν οικονομικά από το πρόγραμμα να βοηθηθούν περαιτέρω, για να εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή βιωσιμότητα για τις επιχειρήσεις τους.

 

Λήξη προγράμματος: θα παραμείνει μονίμως ανοιχτό.

 

Προϋπολογισμός προγράμματος: αυτήν τη στιγμή, υπάρχει διαθέσιμος προϋπολογισμός για 10.000 ανέργους. Ωστόσο, ανάλογα με πώς διαμορφώνεται ο προϋπολογισμός μελλοντικά, θα προκηρύσσονται και οι ανάλογες θέσεις.

 

Κριτήρια αξιολόγησης: εγκρίνονται σχέδια με προϋποθέσεις βιωσιμότητας.

 

«Προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας»

 

Έναρξη προγράμματος από τον Σεπτέμβριο

 

Υποστήριξη ανέργων νέων, ηλικίας από 18 έως 29 ετών, που καταθέτουν επιχειρηματικές ιδέες, ώστε να ωριμάσουν με στόχο την κατάρτιση επιχειρηματικών σχεδίων.

 

Κριτήρια αξιολόγησης: τα βιώσιμα σχέδια θα ενισχύονται από τον ΟΑΕΔ, για να καταλήξουν στην ίδρυση επιχειρήσεων.

 

Συμβουλευτική καθοδήγηση: κατά τα πρώτα βήματά τους, οι νέοι επιχειρηματίες θα έχουν δικαίωμα σε δωρεάν υποστήριξη και καθοδήγηση από μέντορες, προκειμένου να εξασφαλίσουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας και βιωσιμότητας στις επιχειρήσεις τις οποίες στήνουν.